Husqvarna Novolette som går sämre på full gas

Fråga: Hej Jim! Jag har ett par frågor: Jag har en Husqvarna Novolette 1952 som går riktigt bra, men när jag kommer i en uppförsbacke så minskar ju styrkan så klart, men det underliga är att om jag då lättar på gasen så får den bättre kraft konstigt nog, och när jag är uppe på plan mark så får den en väldig fart på full gas igen.

På en moped jag har så när den går på tomgång så hänger den inte riktigt med om jag drar snabbt på gashandtaget, den går först ned något i tomgång för att sedan hinna ifatt liksom, och när jag drar upp gasen väldigt sakta så minskar först tomgången för att sedan gå upp i varv.

Hälsning

Anders

 

Svar: Det symtom du beskriver i första frågan, att mopeden går snabbare om man släpper lite på gasen, är klassiskt för att man har ett för litet (eller igentäppt huvudmunstycke). Huvudmunstycket arbetar på 3/4 till 1/1 (full) gas. Under detta, alltså från 1/4 till 3/4 gas är det höjden på trottelnålen som arbetar. Börja med att rengöra huvudmunstycket och testa igen. Blir det inte bättre får du gå upp i storlek. Standardstorlek i tidiga Novoletter är 48. Observera att man alltid ska ha luftfiltret monterat för att alla inställningar med nål och munstycket ska fungera.

Den andra frågan om mopeden som inte hänger med när man gasar – där kan det vara så att trottelnålen bör höjas ett eller flera hack.

Jim Lundberg

Rulla till toppen