Verktyg för lamelldemontering på Sachs

Fråga: Hej. I din bok Stora Tvåtaktsboken nämner du ett specialverktyg för att få väck lamellerna på en Sachsmotor. Vad är det för något? och kan man göra ett själv?

Mvh Arne

 

Svar: Nu är jag inte hundra procent säker på vilket verktyg du menar, men det bör vara det verktyg som man pressar ihop kopplingsfjädrarna med för att kunna få ur de två plåtkilarna i kopplingskorgen.

Det verktyget syns på sidan 237 (bild 7) och är hemmagjort av en bit avgasrör från en bil och en bit plattjärn. Funktionen är sådan att man fäster verktyget i det gängade hålet för kopplingen justerskruv och trycker verktyget mot den översta plattan i kopplingen. När man drar åt skruven pressas fjädrarna samman så att kilarna lossnar.

Fast detta verktyg kan se ut på många sätt. Kolla på Så här byter du lameller på din Sachs så ser du flera varianter på detta.

Jim Lundberg

Verktyg för lamelldemontering på Sachs
Ett annat verktyg som används vid arbeten på kopplingen i Sachsmotorer. Två hopsvetsade lameller med ett skaft som man håller mot med när man ska lossa muttrarna i kopplingens centrum.

Kunde inte låta bli att lägga ut denna film. Kolla vid 21:20 🙂

Rulla till toppen