Verktyg för lamelldemontering på Sachs

Ett hemmagjort kopplingsverktyg syns på sidan 237 (bild 7) i del 1 av Stora Tvåtaktsboken.

Verktyg för lamelldemontering på Sachs

Publicerad

Fråga: Hej. I din bok Stora Tvåtaktsboken nämner du ett specialverktyg för att få väck lamellerna på en Sachsmotor. Vad är det för något? och kan man göra ett själv?

Mvh Arne

 

Svar: Nu är jag inte hundra procent säker på vilket verktyg du menar, men det bör vara det verktyg som man pressar ihop kopplingsfjädrarna med för att kunna få ur de två plåtkilarna i kopplingskorgen.

Det verktyget syns på sidan 237 (bild 7) och är hemmagjort av en bit avgasrör från en bil och en bit plattjärn. Funktionen är sådan att man fäster verktyget i det gängade hålet för kopplingen justerskruv och trycker verktyget mot den översta plattan i kopplingen. När man drar åt skruven pressas fjädrarna samman så att kilarna lossnar.

Fast detta verktyg kan se ut på många sätt. Kolla på Så här byter du lameller på din Sachs så ser du flera varianter på detta.

Jim Lundberg

Ett annat verktyg som används vid arbeten på kopplingen i Sachsmotorer. Två hopsvetsade lameller med ett skaft som man håller mot med när man ska lossa muttrarna i kopplingens centrum.

Kunde inte låta bli att lägga ut denna film. Kolla vid 21:20 :)

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Mopedrallykavalkad - BILDEXTRA

3 kommentarer

Jim Lundberg: Och i Vännäs 2017 körde alla med Triboron i tanken! :P

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842