Bricka till kopplingen i Husqvarna 120 cc

Fråga: Hej Jim! när jag plockade ned min Husqvarna 120 cc så fattades stödbrickan innanför kopplingskorgen, jag undrar om Du vet storleken och tjockleken på den, svårt att se på bilder. Tackar på förhand.

Jan-Erik Andersson

 

Svar: Jag tror att du menar bricka nr M25059. Tyvärr så har jag inga uppgifter om brickans mått och jag har ingen motor att mäta på. Jag tror nog inte att det handlar om en stödbricka (en hård bricka som ska kunna ta stora axiella krafter) utan mer en oljekastarbricka som ska centrifugera bort oljan från axelhålet.

Husqvarna hade under en period separata oljemängder i transmissionen och växellåda. Senare ändrade man på konstruktionen så att all olja kunde cirkulera fritt mellan växellåda och transmission. Man gick till och med ut med en rekommendation om en modifiering till äldre motorer i samband med att de var på reparation.

När det gäller bricka M25059 så tror jag att den är 0,5 – 1 mm tjock och eventuellt härdad för att motstå slitage. Kanske någon av våra läsare har en bricka att mästa på?

Jim Lundberg

Bricka till kopplingen i Husqvarna 120 cc
Bricka till kopplingen i Husqvarna 120 cc
Bricka till kopplingen i Husqvarna 120 cc
Husqvarnas egen rekommendation för att oljan ska kunna cirkulera fritt mellan transmission och växellåda.
Rulla till toppen