Bricka till kopplingen i Husqvarna 120 cc

Bricka till kopplingen i Husqvarna 120 cc

Publicerad

Fråga: Hej Jim! när jag plockade ned min Husqvarna 120 cc så fattades stödbrickan innanför kopplingskorgen, jag undrar om Du vet storleken och tjockleken på den, svårt att se på bilder. Tackar på förhand.

Jan-Erik Andersson

 

Svar: Jag tror att du menar bricka nr M25059. Tyvärr så har jag inga uppgifter om brickans mått och jag har ingen motor att mäta på. Jag tror nog inte att det handlar om en stödbricka (en hård bricka som ska kunna ta stora axiella krafter) utan mer en oljekastarbricka som ska centrifugera bort oljan från axelhålet.

Husqvarna hade under en period separata oljemängder i transmissionen och växellåda. Senare ändrade man på konstruktionen så att all olja kunde cirkulera fritt mellan växellåda och transmission. Man gick till och med ut med en rekommendation om en modifiering till äldre motorer i samband med att de var på reparation.

När det gäller bricka M25059 så tror jag att den är 0,5 - 1 mm tjock och eventuellt härdad för att motstå slitage. Kanske någon av våra läsare har en bricka att mästa på?

Jim Lundberg

Husqvarnas egen rekommendation för att oljan ska kunna cirkulera fritt mellan transmission och växellåda.

On
Off

4 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842