Bygga om saxonettemotor till kickstart

Det är tufft med snörstart!

Bygga om saxonettemotor till kickstart

Publicerad

Fråga: Hej! Har fantiserat om en automat Compact, så jag undrar om det går att bygga om en saxonettemotor till kickstart.

Tomas

 

Svar: Nja, i de Sachsmotorer som har kickstart är det växellådsdreven inne i motorn som kickmekanismen drar runt när man kickar. Problemet med Saxonettemotorn är att den är tom på insidan. Det finns inga drev mellan blockhalvorna som en kickaxel med drev kan greppa. Dreven i Saxonettemotorn sitter på höger sida, innanför transmissionskåpan.

Men på 70-talet fick jag en skuren Saxonettemotor med snörstart som suttit i en Norsjö Shopper (den äldre farbrorn som hade den glömde att blanda i tvåtaktsolja). Jag bytte vevstakslagret som var skuret och stoppade sedan i motorn i min E-Type.

Det väckte en del uppmärksamhet att ha en E-Type som startades som en gräsklippare, men motorn passade rakt av och fotpinnar och bromspedal fungerade ju som vanligt. Kanske ett alternativ – en Compact med snörstart?

Jim Lundberg

On
Off

6 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur fort springer en hare?

11 kommentarer

Glennson: Jag har haft en i ljuset framför bilen en sommarkväll. Han kutade i 50 km/h så fort gick det.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842