Moppe som plötsligt blivit slö

Fråga: Hej. Plockade fram en av mopparna nu i påsk och till min bedrövelse så gick den som skit. Slö som få. Jag plockade av förgasaren och gjorde rent men utan resultat. Bytte till och med bränslet men det hjälpte inte heller.

Moppen varvar hyfsat när man står still men går som en sämre orginalare trots 17mm insug och förgasare. Cyllen är portat av Agge och har presterat fint tidigare. Kan en läckande packbox vara boven? Motorn skall ändå renoveras men man blir ju nyfiken på vad som hänt.

Matte

 

Svar: Om en packbox i vevhuset läcker så uppträder motorn precis som när den får tjuvluft från andra ställen (insug, cylinderfotspackning m.fl.) – den blir svårstartad, kräver ibland rullstart, måste varvas för att inte stanna, kräver full choke fast den är varm – för att nämna några symtom.

Testa med att byta tändstift. Kör först med moppen på full gas – oavsett hur illa den går. Stäng av i farten och kolla tändstiftet. Är detta blött så är gnistan dålig (eller så flödar förgasaren) och är stiftet torrt så får motorn för mager blandning – kanske beroende på tjuvluft.

En kompis råkade ut för att hans moppe helt plötsligt tappat orken. Den gick att köra, men mer var det inte. Felet var att en stor sotflaga i ljuddämparen hade lossnat och farit iväg mot päronet och täppt till hålet där.

Jim Lundberg

Rulla till toppen