Fläkten Vobblar på fläktkyld Sachsmotor

Fråga: Hej igen, Putte här. Jag skrev förut om olika problem med min renoverade flakmoped 1189 med sachsmotor 50/3 och tack för svaren. Dock har ett nytt problem uppstått när jag sätter på fläkthjulet på svänghjulet så vobblar fläkten med ca 3 – 4 mm i sidled och ett av hålen som fläkten skall fästas i på svänghjulet sitter ca 1 mm längre ut.

Jag kan visserligen fila upp hålen så att jag minimerar ”vobblet” då det är aluminium men med tanke på att det är nya delar förutom fläkten tycker jag att delarna fan skall passa också. Detta börjar bli dyrt också. Eller är det jag som gör någonting fel?

Tacksam för svar

Putte

 

Svar: Det här spär på mina fördomar/erfarenheter om att många nytillverkade delar är hafsigt tillverkade. En kompis skulle köpa en brytarnock till sin H-D och expediten hällde ut en hel hög med nockar på disken ”Ta hem rubbet och testa vilken som funkar bäst – de är tillverkade i ett låglöneland och är olika allihop.”

Mitt tips i eländet är att du filar upp hålet i fläkten så att den går att få dit – under förutsättning att den centrerar efter monteringen. Du kan chansa på att lämna tillbaka svänghjulet till säljaren och byta till ett annat, men risken finns att det svänghjulet har samma fel – eller något helt annat.

Jim Lundberg

Rulla till toppen