Hur lossar man transmissionsdrevet på Husqvarna mod 30?

Fråga: Hej! Håller på att demontera motorn tillpappas Husqvarna modell 30 och har en liten fundering.

Har tillverkat den av Husqvarna rekommenderade motorfixturen och detta var en god idé, hjälper faktiskt en del! För att kunna dela på motorn har jag kvar att demontera det lilla drevet på höger sida av vevaxeln (som är sammankopplat med kopplingen via en kedjedrift). Det mesta var ju riktigt enkelt att ta väck, men jag funderar på det bästa sättet att få bort drevet.

Förmodar att jag ska använda en STOR plattmejsel/verktyg och skruva loss centrumet där kickstartsmekanismen vanligen greppar in när man startar, för att sedan dra av drevet med en avdragare?

Vänligen

Stefan

 

Svar: Jag tillverkade ett verktyg för att kunna lossa denna mutter och har du tillgång till en svets (inte helt nödvändigt) så kan du snart tillverka verktyget. Jag tog en flänsmutter och skar en skåra i botten av denna och lade i en liten remsa från ett plattjärn i skåran.

Sedan punktsvetsade jag fast remsan i sidorna – mest för att den inte ska ramla bort när verktyget inte används. I och med att muttern har en fläns kan man trycka på verktyget så att det inte hoppar ur spåret på vevaxelns mutter. Använder man en vanlig mutter kan man bottna hylsan med en likadan mutter.

Jim Lundberg

Hur lossar man transmissionsdrevet på Husqvarna mod 30?
Med verktyget kan spårmuttern i vevaxeländen lätt lossas. Om jag minns rätt har denna mutter vanlig högergänga och ska då lossas motsols. Svänghjulets mutter är vänstergängad. Drevet brukar gå lätt att dra av.
Rulla till toppen