Lamporna slocknar när man bromsar

Fråga: Hej! Har en Monark 1283 av ca 1965 års modell. Har nu kopplat in bromsljuset men när det tänds så slocknar nästan både fram- och baklykta, de lyser endast väldigt svagt. Detta oberoende av varvtal. Vad beror detta på? Har 15/15w framlampa, 3w baklampa och 7,5w bromslampa.

Björn

 

Svar: Monark 1283 har en Husqvarna Flinta-motor och förmodligen ett Stefa-system. Börja med att testa om lamporna slocknar om du skruvar ur lampan till bromsljuset – i så fall kan det vara kortslutning i någon kabel från tändsystemet på väg till lampan. Det finns två olika tändsystem i 1964 års manual från Monark (har inte 1965 års). Det ena systemet har effektuppgifterna 15-3-5 Watt och det andra 15-3-8 Watt. Uppgifterna står för (i samma ordning) Strålkastare-Bakljus-Bromsljus.

Det innebär att stålkastarlampan ska vara på 15 Watt, baklampan på 3 Watt och bromsljuslampan på 5 eller 8 watt. Har du ett tändsystem som ger 5 Watt till bromsljuset blir ju 7,5 wattslampan för stark, men har du ett system som ger 8 watt till bromsljuset ska det ju fungera som det var tänkt.

Vissa tändsystem har en extra lindning till bromsljuset (grön kabel) utanpå lindningen till strålkastaren (gul kabel) och jag har för mig att dessa endast ger 5 watt till bromsljuset (övre bilden). Andra tändsystem har en separat bromsljusspole (nedre bilden) och det är troligtvis dessa som ger 8 watt.

Om alla lampor slocknar när du bromsar så tror jag att du har spolen på den övre bilden eftersom broms- och belysningsspolarna sitter ihop och påverkar varandra vid belastning. Jag har svårt att tänka mig att den separata bromsljusspolen skulle påverka belysningsspolen så mycket att övriga lampor slocknar. En variant är att byta baklamporna till LED-lampor som drar betydligt mindre ström.

Jim Lundberg

Lamporna slocknar när man bromsar
Bromsljusspole som enbart försörjer glödlampan till bromsljuset. Denna placeras ovanpå befintlig spole.
Rulla till toppen