Trasig temperaturmätare

Trasig temperaturmätare

Publicerad

Fråga: Temperaturmätaren på min Saab Sport har fastnat på högsta läget och går inte ner ens när tändningen är frånslagen. Vad kan ha hänt med mätaren?

Reine

Svar: Till skillnad från Saab 95 och Saab 96 som vid den här tiden hade en traditionell sprittermometer, var Saab Sport utrustad med en elektrisk temperaturmätare.

Mätaren matas med spänning och jordas genom temperaturgivaren. Om motståndet är noll går mätaren i topp, precis som din mätare. Möjligen har du en felaktig temperaturgivare eller tjuvström på något ställe i elsystemet.

Koppla bort batteriet. Om visaren i mätaren sjunker tillbaka ligger felet i bilens elsystem, om inte är det fel på själva mätaren – kanske så enkelt som att visaren har fastnat. Om visaren sjönk tillbaka kan koppla in batteriet igen och koppla bort temperaturgivaren. Är givaren defekt ska visaren sjunka tillbaka, om inte har du tjuvström eller jordfel någonstans i bilen, gissningsvis i stammen under instrumentpanelen eller möjligen där kabelstammen gå genom torpedväggen.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Kärvande växelförare i JB 150 cc

2 kommentarer

Jim Lundberg: Ok - kul att det går åt rätt håll. Berätta gärna hur det slutade!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206