Trasig temperaturmätare

Fråga: Temperaturmätaren på min Saab Sport har fastnat på högsta läget och går inte ner ens när tändningen är frånslagen. Vad kan ha hänt med mätaren?

Reine

Svar: Till skillnad från Saab 95 och Saab 96 som vid den här tiden hade en traditionell sprittermometer, var Saab Sport utrustad med en elektrisk temperaturmätare.

Mätaren matas med spänning och jordas genom temperaturgivaren. Om motståndet är noll går mätaren i topp, precis som din mätare. Möjligen har du en felaktig temperaturgivare eller tjuvström på något ställe i elsystemet.

Koppla bort batteriet. Om visaren i mätaren sjunker tillbaka ligger felet i bilens elsystem, om inte är det fel på själva mätaren – kanske så enkelt som att visaren har fastnat. Om visaren sjönk tillbaka kan koppla in batteriet igen och koppla bort temperaturgivaren. Är givaren defekt ska visaren sjunka tillbaka, om inte har du tjuvström eller jordfel någonstans i bilen, gissningsvis i stammen under instrumentpanelen eller möjligen där kabelstammen gå genom torpedväggen.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen