Kedja till Rex Roadmaster

Fråga: Ska köpa ny kedja till en Rex Roadmaster. Vad har den kedjan för beteckning och hur lång ska den vara?

Niklas

 

Svar: Enligt Rex reservdelslista ska Roadmastern ha en kedja med måtten 1/2″ x 0,205″ (12,7 x 5,2 mm) och jag har för mig att vår läsare Anders Österberg har hittat en leverantör för dessa. Annars bör en kedja med måtten 1/2″ x 5/16″ fungera även om den är lite för bred och kan vandra lite i sidled under drift vilket inte gör något så länge den inte tar i någon ramdel eller skärmstag. Denna kedja är standard idag och har beteckningen 428 hos moped- och Mc-handlare.

Tyvärr så har jag inte någon uppgift på antal rullar till Roadmasterns kedja, men du kan testa med att lägga på en mopedkedja och räkna dess rullar, eller ta ett måttband och dra detta runt dreven som en ”kedja”. Dela längden med talet 12,7 så får du fram ett ungefärligt antal rullar. Kedjor finns inte i så många olika längder så man får ändå kapa dem till rätt längd – huvudsaken är ju att de inte är för korta.

Även rulldiametern ska stämma. En mopedkedja, exempelvis 1/2″ x 3/16, har en rulldiameter på 7,75 mm medan en mc-kedja med måtten 1/2″ x 5/16″ har en rulldiameter på 8,51 mm. En kedja med för små rullar kan fungera hjälpligt medan en kedja med för stora rullar inte går ner i drevens kuggluckor. Det finns en kedja med beteckningen 428S som har 8,51 mm-rullar och är smal (1/4″ = 6,35 mm), men den verkar vara svår att hitta. Mer om kedjor finns här

Jim Lundberg

Rulla till toppen