Husqvarna Novolette som inte vill starta trots gnista och soppa

Fråga: Hej! Jag har införskaffat en Husqvarna Novolette. Tror det är sista årsmodellen. Husqvarnamotor och Bosch tändsystem. Problemet är att den inte startar. Tycker att det är bra gnista, soppa kommer fram, tändningen står rätt. Vad ska jag göra mer?

P-A

 

Svar: För att veta i vilket riktning man ska söka felet så börjar man med att göra ett rejält startförsök. Sedan tar man direkt ur tändstiftet och undersöker detta. Är stiftet blött så är gnistan förmodligen för dålig (=elfel) och är stiftet torrt så kommer det inte fram någon bensin (=bränslefel).

Svag gnista kan bero på fel brytaravstånd, dålig kondensator eller dålig tändspole. Tänk på att det krävs högre tändspänning för att få en gnista på tändstiftet när stiftet sitter monterat än när det ligger löst utanför. Detta beror på att kompressionstrycket gör det svårare för gnistan att hoppa mellan stiftets elektroder.

Om gnistan ska klara av att hoppa de 0,5 mm som det är mellan stiftets elektroder måste den klara av att hoppa tio gånger så långt ute i fria luften – alltså ca 5 mm. Ta ett fungerande tändstift och klipp av sidoelektroden. Då får man ett gnistgap på 3 – 5 mm (beroende på stiftets konstruktion) och med detta som ”tändningsprovare” ska det uppstå en gnista utanför motorn. Gör det inte det så finns det stor risk att det inte blir någon gnista på det ordinarie stiftet när detta sitter i motorn. Om det inte kommer fram bensin (torrt stift) kan det bero bero på tjuvluft – exempelvis läckande packboxar i vevhuset.

Dålig kompression ger också en svårstartad motor. Detta kan bero på läckande topplockspackning, otät pysventil eller defekta kolvringar. Om du har en kompressionsmätare ska den visa ett kompressionstryck på någonstans 4 – 6 kilo (Bar) om allt är okej.

Jim Lundberg

Husqvarna Novolette som inte vill starta trots gnista och soppa
Ett tändstift med avklippt sidoelektrod är en portabel ”tändspoleprovare” som ger ett gnistgap på 3 – 5 mm beroende på konstruktion. Om gnistan inte orkar hoppa på detta stift är risken stor att den inte orkar hoppa de 0,5 mm som gäller på det ordinarie tändstiftet på grund av kompressionstrycket.
Rulla till toppen