Min Monark Monarped går bara i tio minuter

Fråga: Min Monark Monarped krånglar lite igen… Den funkar en stund sen sätts den typ igen. tog bort förgasaren gjorde rent och då funkade den 10 minuter. Sen samma igen. Är det ny förgasare som gäller?

Mattias

 

Svar: Det är troligtvis inte förgasarens fel att den blir igentäppt. Om motorstörningarna beror på igensatt förgasare så är det förmodligen dags för en tankrengöring. Ta bort tanken och häll i en näve vasst grus tillsammans med någon deciliter lacknafta. Skaka och skölj tills det slutar komma smuts.

Montera ändå ett bränslefilter på bensinslangen då det kan lossna mer smuts och rost som kan ställa till det. Kolla även att ventilationshålet i tanklocket inte är igensatt. Då uppstår det snart ett undertryck i tanken och då slutar snart bensinen att rinna. Nu framgår det inte vad det är för en Monarped, men de första modellerna med ILO FP 50-motor har ett litet bränslefilter inne i anslutningsnippeln för bensinslangen.

Men det kan även vara tändspolen som är slut. Första symtomen på en dålig tändspole är att den kan fungera så länge den är hyfsat sval. Men när den, och motorn, värms upp så kan gnistan försvinna och under den tid det tar att rengöra förgasaren hinner spolen kallna så mycket att motorn går att köra en stund igen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen