Svänghjulsgänga på Monark Monarped med Pilotmotor

Vevparti till Pilotmotorn (Rex Motorern werke). Svänghjulsmuttern har nr 24.

Svänghjulsgänga på Monark Monarped med Pilotmotor

Publicerad

Fråga: Hej. Vad är det egentligen för gänga på axeln på svänghjulssidan på min Rex-motor? Motorn är ifrån 1954 sitter på en Monarped.

MVH: Anders

 

Svar: Motorn är förmodligen en Rexmotor som även kallades för Pilot. Jag har tyvärr inga uppgifter på vevaxelns gänga, men M10x1 är en väldigt vanlig gänga till svänghjulet på mopeder. Sedan kan den ju vara höger- eller vänstergängad. Dessa muttrar finns ofta hos mopedfirmorna på nätet.

Har du ett skjutmått och en gängtolk kan du lätt kolla själv vilken gänga som axeln har. Mäter man med skjutmåttet över gängtopparna så är en M10-gänga cirka 9,8 mm i diameter. Är det en M12-gänga så är den cirka 11,9 mm i diameter. Stigningen (avståndet mellan två intilliggande gängtoppar) mäter man med en gängtolk, men om det är en gänga med stigningen 1 mm (M10x1 eller M12x1) så kan man använda en M6-skruv som tolk. Dessa har en stigning av 1 mm och ska då passa precis i den andra gängan. Observera att diametern inte spelar någon roll.

Jim Lundberg

Gängstigningen tar man fram med hjälp av en gängtolk, men man kan även använda en skruv med känd gänga som tolk.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Rostborttagning i ultraljudstvätt?

1 kommentar

duett: Annars finns det stripall pulver som man blandar med vatten och värmer till ca 70 grader och låter detaljerna ligga över natten, dom blir efter avspolning med högtryck plåtrena! Jag tror Jim har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842