Ytbeläggning på mopedlist

Prydnadslister av mässing till Monark Monarped på väg att förnicklas. De två närmast kameran är polerade (bar mässing) och den bakre ser ut som samtliga gjorde från början.

Ytbeläggning på mopedlist

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Jag har köpt lister som ska sitta på tanken och ramen på olika Monark Monarped och även min M39. De var lite smutsiga så jag började polera dem med Autosol för att få den rena och blanka då jag initialt antog att de listerna var tillverkade i aluminium.

Men under "smutsen" så blev ytan i och för sig blank men ytan blev gul/orange-färgad. Provade med magnet och den fastnade inte så listerna är i alla fall inte av vanlig metall. Gjorde en enkel överslagsberäkning map volym och använde densitet för koppar.

Vägde en av listerna och både beräkningen och vägningen gav samma vikt dvs att listerna är av koppar. Men nu undrar jag vad det kan vara för ytbeläggning utanpå kopparlisterna? Det lossnar med Autosol och jag undrar om du kan ha något förslag på vad det kan vara för typ av ytbeläggning?

Mvh Mårthen

 

Svar: Jag tror nog att listerna är av mässing då koppar är lite för mjukt (koppar och mässing har nästan samma densitet – det skiljer på decimalerna), men oavsett vilket så bör det ha varit en tunn hinna med nickel och eventuellt krom ytterst.

Jag har sett liknande på andra prydnadsdetaljer till Monarkmopeder (se bild) och den "silvriga" ytan försvinner snabbt om man tar till lumptrissan och Autosolen. Kolla med någon ytbehandlingsfirma om de kan lägga på en ny ytbehandling för en rimlig slant.

Jim Lundberg

Ursprungsskicket på dekorlisterna.

Samma dekorlister efter förnickling.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

11 kommentarer

Åke: Bengt, var hittar man ett sådant ställbart munstycke? Vet du var man hittar framdrev också? jag kör för övrig på alkylat bensin 4%.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842