Ytbeläggning på mopedlist

Fråga: Hej Jim! Jag har köpt lister som ska sitta på tanken och ramen på olika Monark Monarped och även min M39. De var lite smutsiga så jag började polera dem med Autosol för att få den rena och blanka då jag initialt antog att de listerna var tillverkade i aluminium.

Men under ”smutsen” så blev ytan i och för sig blank men ytan blev gul/orange-färgad. Provade med magnet och den fastnade inte så listerna är i alla fall inte av vanlig metall. Gjorde en enkel överslagsberäkning map volym och använde densitet för koppar.

Vägde en av listerna och både beräkningen och vägningen gav samma vikt dvs att listerna är av koppar. Men nu undrar jag vad det kan vara för ytbeläggning utanpå kopparlisterna? Det lossnar med Autosol och jag undrar om du kan ha något förslag på vad det kan vara för typ av ytbeläggning?

Mvh Mårthen

 

Svar: Jag tror nog att listerna är av mässing då koppar är lite för mjukt (koppar och mässing har nästan samma densitet – det skiljer på decimalerna), men oavsett vilket så bör det ha varit en tunn hinna med nickel och eventuellt krom ytterst.

Jag har sett liknande på andra prydnadsdetaljer till Monarkmopeder (se bild) och den ”silvriga” ytan försvinner snabbt om man tar till lumptrissan och Autosolen. Kolla med någon ytbehandlingsfirma om de kan lägga på en ny ytbehandling för en rimlig slant.

Jim Lundberg

Ytbeläggning på mopedlist
Ursprungsskicket på dekorlisterna.
Ytbeläggning på mopedlist
Samma dekorlister efter förnickling.
Rulla till toppen