Förgasarproblem på Compact med Flintamotor

Fråga: Hej frugan fick tillbaka sin moped som stått hos svärfar i 16 år. Det är en Crescent Compact med Flintamotor, tvåväxlad fot med kick. Jag har bytt cylinder och packningar kolv och kolvringar. Nu är mitt problem att jag får den att starta men jag kan inte ställa in förgasaren i nåt bra läge. Antingen har jag fin tomgång men då dör den om man gasar annars så får jag gasa upp den när jag kickar men då har jag ingen tomgång. Otroligt frustrerande.

Jonas

 

Svar: Nu vet jag inte vad det sitter för typ av förgasare på din Compact, men de första Compacterna med Flintamotor brukar ha förgasare som saknar trottelnål (Encarwi eller Bing) och dessa verkar vara extra känsliga för föroreningar så jag skulle rekommendera en ordentlig förgasarrengöring med avslutande renblåsning med tryckluft.

Om en moped stått orörd i 16 år så kan det bildas allt möjligt klägg som sätter igen kanaler och munstycken i förgasaren. Om mopeden fungerade när den ställdes undan så ska den ju fungera nu med. Ibland kan packboxarna i vevhuset torka och spricka, men då får man ingen tomgång utan måste rusa motorn för att den inte ska stanna. Sätt gärna ett filter på bensinslangen då det kan komma mer skräp från tanken som bildats över tid.

Jim Lundberg

Förgasarproblem på Compact med Flintamotor
Så här kan det se ut i flottörhuset på en förgasare som förvarats i ett fuktigt uthus.
Rulla till toppen