Lossa svänghjul på Puch Maxi

Lossa svänghjul på Puch Maxi

Publicerad

Fråga: Hej. Ny här på forumet. Jag har skaffat en Puch maxi från 1989. Skulle lossa svänghjulet men det ger motstånd. Muttern – vilket håll skall den dras för att lossna? Visst är det samma håll som rotationsriktningen på svänghjulet? (Inte muttern för avdragaren)

Mvh Sven-Erik

 

Svar: Svänghjulsmuttern på Puch Maxi har vanlig högergänga och ska därför lossas motsols. Det är däremot vanligt att man väljer riktning på gängan så att den skulle dras åt om man höll fast muttern när motorn går. Skulle man göra detta tankeexperiment på din Maxi så skulle muttern tvärtemot lossna om man höll fast den. Ingen regel utan undantag, med andra ord.

Man har även gjort så på bilar (Volvo Duett, Chrysler Valiant med flera) där man haft vänstergängade hjulmuttrar på vänster sida och högergängade på höger sida. Effekten blev nog marginell då man upphörde med detta efter en tid. Kanske för att denna typ av hjulmuttrar inte roterar runt samma centrum som hjulet som vid "Spinners" (centrummutter).

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

En röd kväll vid Ulva kvarn

1 kommentar

Jim Lundberg: Najs! Och färgbilder! :P

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842