12 volt på Puch Dakota?

Fråga: Någon gång tidigare har jag sett att du konstruerat en spänningsregulator med ett antal dioder i serie. Var kan jag hitta den artikeln?

Vill ha ett 12 V DC system på min Dakota. Har skaffat 12 V ljusspolar ifrån USA men har ej provat dom ännu. Tänkte helvågslikrikta och jorda minussidan på likriktaren.

Den angivna effekten på min Bosch svänghjulsmagnet är 17 W. Samtidigt har jag sett andra fabrikat av svänghjul (ISKRA) som anger 45 W effekt Vad är skillnaden?

Ulf Rosen

 

Svar: Om du helvågslikriktar så måste du lyfta jordanslutningen på belysningspolen om den har en sådan. Annars blir det kortis i likriktarbryggan. Jag hade en artikel om en enkel spänningsregulator i nummer 9/2008 för växelströmssystem. I och med detta har den regulatorn två rader dioder med motsatt polriktning för att hålla ner spänningen åt bägge hållen. Den regulatorn finns även beskriven här på hemsidan

Ska man reglera likström så räcker det med ena raden dioder. Men den regulatorn är avsedd för 6-voltssytem. Har man ett 12-voltssytem så finns det ett mycket större utbud på färdiga regulatorer.

Jag har inte kikat närmare på aftermarket-systemen, men den högre uteffekten kommer förmodligen av att deras svänghjul har större och/eller starkare magneter. Om man kan få ut mer än 17 watt från ett svänghjul som har märkeffekten 17 watt vågar jag inte svara på. Det är möjligt att effektivare spolar kan ”krama ur” mer effekt ur ett gammalt svänghjul.

Jim Lundberg

Rulla till toppen