Vad var AstraDome?

Fråga: Hej Classic Motor. Endnu en hilsen fra Danmark. I 1960-1962 havde Chrysler et specielt instrumentbræt kaldet Astradome. Hvordan blev dette oplyst? Jeg mener ikke at det var med glædepærer, men at de brugte stærk strøm. Er det rigtigt? For 5 – 10 år siden bragte I en artikel om Astradome, men jeg kan ikke finde magasinet. Ved I hvilket nummer denne artikel blev bragt i?

Med venlig hilsen

Niels Kristian Nielsen, Danmark

Hej Classic Motor. Ännu en hälsning från Danmark. Åren 1960-1962 hade Chrysler ett speciellt instrumet som kallades Astradome. Hur fungerade belysningen i dessa? Jag menar de hade ju inga glödlampor utan använde stark ström. Stämmer det? För 5-10 år sedan läste jag om detta i er tidning men jag kan inte hitta den nu. Vilket nummer var det? Med vänlig hälsning.

Niels Kristian Nielsen, Danmark

Svar: Chrysler hade en av de mest udda instrumenteringarna vid den här tiden. En glob, av Chrysler kallad AstraDome, rymde alla instrument att den designades under en tid då man bara väntade på att få erövra rymden råder det ingen tvekan om. Chrysler var för övrigt en stor leverantör av raketdelar till det amerikanska rymdprogrammet vid den här tiden (se bilden nedan – det gick till och med att köpa byggsatser av Chryslers raket Jupiter 1960).

AstraDome saknade traditionell belysning via glödlampor utan lystes upp av Chryslers Panelscent där siffrorna och visarna lystes upp genom elektroluminiscens, ett fenomen som uppstår då man tillför ström till vissa material. Det finns förresten ett par glödlampor men de är varningslampor.

Jag har för mig om att jag skrev lite om AstraDome i nummer 8 2011.

Lycka till

Robert Gustavsson

Vad var AstraDome?
Rulla till toppen