Kompressionstryck och åtdragningsmoment på BSA M20

Kompressionstryck och åtdragningsmoment på BSA M20

Publicerad

Fråga: Hur högt kompressionstryck ska det vara på en borrad BSA M20 samt hur hårt skall toppen dras?

Karl Erik Sundberg

 

Svar: Jag har tyvärr inga uppgifter på kompressionstryck eller åtdragningsmoment för BSA M20. Motorn är en sidventilsmotor och som sådan lär den ha ett ganska lågt kompressionstryck – kanske runt 4 – 6 kilo (Bar). Kompressionsförhållandet anges till 4,9:1 - men detta är ett geometriskt förhållande mellan den volym som uppstår mellan kolv och topplock i nedre respektive över dödläget. Om motorn är nyborrad brukar kompressionstrycket vara lägre eftersom motorn inte är inkörd och därmed så tät som den blir efter inkörningen.

I instruktionsboken till M20 tas ämnet sotning upp, men där anges bara att man ska ta bort topplocket, sota avgaskanalen, förbränningsrummet samt slipa ventilerna - inget om något åtdragningsmoment när allt ska sättas ihop igen.

Någon som vet mer om Karl Eriks BSA? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Ordningsföljd för hur topplocksbultarna ska dras. Efter varmkörning ska bultarna efterdras med samma moment och i samma ordning när motorn har kallnat.

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

En röd kväll vid Ulva kvarn

1 kommentar

Jim Lundberg: Najs! Och färgbilder! :P

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842