Rostborttagning i ultraljudstvätt?

Rostborttagning i ultraljudstvätt?

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Vilket är det effektivaste sättet att ta bort rosten på väldigt rostade bultar. har provat med citronsyra. funkade rätt bra men krävs mycket efterarbete med borste. Tror att det effektivaste sättet hittills har varit bikarbonat som jag blandat ut i lite vatten för att sedan pensla på och avlägsna rosten senare genom att skrubba med aluminiumfolie.

Jag har nu beställt en ultraljudstvätt. Kan man påskynda rostborttagningen genom att hälla citronsyra eller ättikssprit i glasburk med lock som man sänker ner i tvätten med rostiga bultar i. Funkar det eller vilket är ditt bästa tips för effektivaste rostbortagning som blir bra?

Mvh PeÅ

 

Svar: En effektiv syra mot rost är fosforsyra och den finns ibland annat Kalkosan (avkalkningsmedel – finns bland rengöringsmedel i mataffären) eller murtvätt (tar bort cementfläckar) i byggvaruhus.

Jag har inte testat med avrostning i ultraljudstvätten, men tanken är god. Om man har ett tunnväggigt kärl med exempelvis syra så passerar ljudvågorna från vattnet i tvätten in till syran och då kan detta hjälpa till med att ta bort lösa rostflagor så att den underliggande metallen friläggs snabbare.

Tänk bara på att härdade bultar (klass 10.9 och 12.9) kan drabbas av så kallade vätesprödhet efter syrabad. Detta kan leda till sprickbildning och därefter brott. Därför ska härdade detaljer väteutdrivas direkt efter en syrabehandling vilken man gör hemma i ugnen. Låt detaljerna ligga i 200 grader över natten så drivs vätet ut.

Jim Lundberg

Kalkosan innehåller fosforsyra och tar inte bara bort rost utan även andra oxider som exempelvis kan uppstå i förgasare. Här får man dock jobba snabbt då förgasare av zink och aluminiumlegeringar kan lösas upp av syror!

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Husqvarna Drömbåge som fyrtaktar och ryker

10 kommentarer

Andercz: Det är skillnad på "Silicon" och "Silicon". Jag har haften total infarkt med Permatex, där jag plötsligt lade en rökridå bakom mig, mycket effektivt.. En läckande bensinkran hade...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842