Växelinställning på flakmopeden med Sachsmotor

Fråga: Hej.  Jag har problem med en Sachs 50/3 LS. Det är ny växelvajer men när jag vrider växelhandtaget till 3:an så är växelvajern lite för lång, sträckaren är utskruvad max sen får jag ingen rörelse på växelföraren (den tjocka modellen).

Jag har tagit isär växelföraren för att kolla de mjuka medbringarbrickorna, monterade ihop, monterade vajern enligt original. Har nya delar i växelhandtaget. När jag lägger in trean märkte jag att vajerhöljet var över 2 cm för kort, sträckaren vid växelhandtaget max utskruvat och höljet påverkade inte växelföraren alls. Drog åt den genomgående långa bulten på växelföraren enlingt instruktionsboken. Har du nåt bra tips?

Anders Rydvig

Svar: Hej Anders. Det första jag tänker på är att växlarna bör justeras ytterligare. Börja med att justera in tvåans växel. Treans växel är växelanorningens låt oss säga naturliga viloläge (framåt mot cylindern), vilken egentligen inte kräver en vajer för att finna sitt rätta läge. På bilden ovan är växelarmen i ettans växelläge.

Kontrollera även att du har rätt växelhandtag för mopedmodellen. Alla treväxlade magurahandtag är inte lika till utförandet gällande växellägen.

När det gäller vajerlängden kan den alltid kortas efter korrekt växeljustering om det skulle visa sig var ett tillverkningsfel.

Växelinställning på flakmopeden med Sachsmotor
Ur handbok

Vill du ha en steg för steg-instruktion gällande växelinställning på Sachs 50/3 LS så finns det en här

Mvh Josefine Andersson

Rulla till toppen