Stumma pedaler efter motorstopp på Crescent Saxoped

Fråga: Hej! Jag har en Crescent, Saxoped 1126 från 1958 med Sachsmotor. Det hände så att när jag körde slocknade motorn plötsligt. Jag försökte trampa för att starta igen men det gick inte. Det går inte att trampa för att starta, pedalen sitter stenhårt. Men när jag har i tvåan och cyklar det går att trampa. jag undrar vad kan det var för fel och hur kan man åtgärda det?

Tack för svaret i förhand!

Mvh

/Moises Ramos

 

Svar: Det låter som att det är vevaxeln som har fastnat – kanske på grund av att kolven har skurit eller att något i tändsystemet har lossnat och låst upp svänghjulet. Ta bort svänghjulskåpan, ta ur tändstiftet och lägg i friläget. Vrid på svänghjulet med fingrarna. Det ska snurra lätt hela varvet runt.

Om svänghjulet inte går att vrida runt trots att man lagt i friläget får man kolla om det är något innanför svänghjulet som låser det – exempelvis en skruv till en av spolarna. Nästa steg blir att lyfta bort cylindern för att se om kolven har skurit.

Sachsmotorn fungerar så att man kan cykla med mopeden om man bara håller in kopplingen så att vevaxeln inte påverkas. Då kan man välja att cykla på ettan eller tvåan – i friläge kommer pedalerna inte att driva bakhjulet. Om vevaxeln snurrar lätt så kan det ha hänt något inne i växellådan och då måste motorn delas för att åtgärda felet.

Jim Lundberg

Stumma pedaler efter motorstopp på Crescent Saxoped
Testa med att vrida runt svänghjulet med fingrarna med friläget ilagt. Det ska snurra lätt och det enda man ska känna är motståndet från kompressionen.
Rulla till toppen