Hur kollar man kondensatorn i en Yamaha 125

Fråga: Hur kollar man en kondensator i en tändplatta till Yamaha 125?

Jan Haglund

 

Svar: Först kopplar man bort alla kablar från kondensatorn. Sedan laddar man upp den genom att kortvarigt (en sekund räcker) ansluta ett batteri på 6 eller 12 volt. Ena batteripolen till jord (tändplattan) och den andra polen till kondensatorn. Polariteten (hur man vänder plus och minus) spelar ingen roll.

Vänta någon minut och mät om kondensatorn har någon spänning kvar. Tyvärr så är digitala instrument ganska värdelösa till denna typ av test då de ofta inte hinner visa något vettigt förrän den lilla ”mängd” ström som ”ryms” i en kondensator är slut. Ett instrument med visare är att rekommendera då man frå en mer analog syn på strömmen (litet eller stort rycvk i visaren.

Man kan även kortsluta kondensatorn efter uppladdningen med en kniv eller skruvmejsel. Om kondensatorn är kry ska det uppstå en liten gnista vid urladdningen, men då krävs det att det är tyst och mörkt runtomkring så man hör och ser den lilla gnistan.

Ska man vara riktigt noga bör även kondensatorn värmas till cirka 70 grader innan testet då värmen kan avslöja en defekt kondensator som faktisk kan fungera när den är kall. Om kondensatorn måste bytas så brukar det fungera med vilken kondensator som helst från bil, Mc eller moped. De flesta kondensatorer i tändsystem håller en kapacitans på 0,18 µF (Mikro Farad).

Jim Lundberg

Rulla till toppen