Victoria som tappat gnistan

Fråga: Har problem med en Victoria M50 som inte ger gnista överhuvudtaget. Jag har bytt allt och undrar vad som kan vara fel.

Sven-Olov Eriksson

 

Svar: Gör ett enkelt snabbtest. Sätt en liten pappersbit mellan brytarkontakterna. Sätt i ett tändstift i tändhatten och lägg stiftet mot motorblocket. Ta ett 6-voltsbatteri och anslut ena polen (valfri) till motorblocket/ramen. Dutta nu med en sladd från batteriets andra pol mot kondensatorns anslutning. Då ska det komma gnistor på tändstiftet.

Om det blir gnista så är både tändspole och kondensator troligtvis okej. Då kan det vara fel på abrissmåttet eller på brytarna – exempelvis oxid eller olja på kontaktytorna. Jag har inga uppgifter över abrissmåttet till just Victoria, men det brukar ligga mellan 7 – 12 mm generellt. Abriss (=fältbrytningsavstånd) är det som styr hur stark gnistan ska bli och står det fel blir gnistan svag eller uteblir.

Abrissmåttet är det mått som råder mätt från bakkanten (räknat från rotationsriktningen) till kanten på den polsko på tändspolen som magneten precis har passerat (se bild nedan). Man mäter abriss precis som brytarna ska till att öppna (tändningsögonblicket) och då ska avståndet mellan magnet och polsko vara någonstans mellan 7 – 12 mm.

Abrissmåttet styrs av brytaravståndet och förhållandet är omvänt. Ökar man brytaravståndet så minskar abrissmåttet och tvärtom. Brytaravståndet ska vara 0,4 mm på Victoriamotorn och då ska abriss hamna inom 7 – 12 mm. Om abriss hamnar utanför dessa värden kan det vara så att brytarna är slitna, krokiga eller av fel modell. Det räcker med väldigt små avvikelser på brytarna för att abriss ska fara iväg rejält.

Jim Lundberg

Victoria som tappat gnistan
Sedan duttar man med batteriets kabel (valfri pol) mot kondensatorn. Då ska det komma gnistor på stiftet.
Victoria som tappat gnistan
Abrissmått, ”A”, även kallat fältbrytningsavstånd. Man mäter detta precis när brytarna ska till att öppna. I normalfallet blir abrissmåttet rätt när man ställer rekommenderat brytaravstånd, men om brytarna är defekta eller av fel modell kan abriss fara iväg rejält trots rätt brytaravstånd och då blir det ingen gnista.
Rulla till toppen