Byta kondensator på Puch Maxi

Fråga: Hej. Skall byta kondensator, tändspole och brytarspetsar på min Puch maxi 89. Är det lättast att lossa tändplattan och göra det eller är det lättare att göra på plats? Jag är ingen van lödare. Är det något jag inte får glömma innan jag lossar på tändplattan. Märka upp hur den sitter. Något annat att kolla innan återmontering. Svänghjulets status går det att kontrollera på något vis? Krysskilen – bara att byta ut den?

Sven-Erik Eriksson

 

Svar: Kondensatorn sitter oftast inpressad i ett hål i tändplattan och det finns (fanns?) specialverktyg med räfflade backar som grep tag i kondensatorn från ut sidan och drog ut den ur tändplattan. Men det vanligast förfarandet är att man skruvar bort tändplattan och knackar/pressar ur den gamla kondensatorn från plattans baksida.

Innan man lossar plattan bör man märka upp dess läge med en rits eller tuschstreck i motorblocket så att man kan montera plattan i samma läge som den satt innan – då får man samma tändningsinställning som tidigare.

När man pressar i den nya kondensatorn måste man se till att endast pressa mot kanten av bägaren som är kondensatorns ytterhölje. Man kan exempelvis sätta en hylsa mot kanten av kondensatorn. Ibland så händer det att den nya kondensatorn går alldeles för lätt ner i sitt hål och då får man fylla upp hålet med en remsa aluminiumfolie eller en remsa från en läskburk i aluminium.

Kondensatorer är lite värmekänsliga och därför ska man hålla uppvärmningstiden vid lödningen så kort som möjligt och använda en lödkolv på åtminstone 30 watt – helst lite mer. Rengör kondensatorns anslutning med lite stålull eller fint slippapper och förtenna anslutningen med lödtenn. Se bara till att använda elektroniktenn och inget annat. Värm anslutningen och för på lite tenn så att detta flyter ut ordentligt.

Ta sedan den kabel (eller kablar) som ska sitta där och värm bort gammalt tenn från dem. Om det är fler kablar som vill spreta åt alla håll så virar man ihop dem men en tunn koppartråd från en annan elkabel. Håll kabeln/kablarna mot kondensatorn och värm med lödkolven samtidigt som du för på tenn. När detta har flutit ut tar man bort lödkolven och låter lödningen kallna. Observera att man måste hålla den precis still medan den kallnar – annars vill den spricka. I Stora renoveringsboken finns ett kapitel om hur man byter kondensatorn.

Svänghjul brukar sällan krångla då moderna magneter (efter andra världskriget) sällan tappar magnetismen. Däremot kan navet spricka om man drar åt det för hårt. Puch rekommenderar ett åtdragningsmoment på 3,5 Kgm (35 Nm) på Maxin. Se även till att brytarnocken i navet är blank och fin (polera vid behov) så att brytarnas klack inte nöts ut. I tändplattan sitter en filtbit som ligger mot navet om den ska ha ett par droppar olja var 300:e mil. Krysskilen återanvänder man om den är oskadad.

Jim Lundberg

Byta kondensator på Puch Maxi
Den nya kondensatorn pressas ner i sitt hål. En hylsa används som mellanlägg för att kraften från pressningen bara ska gå mot kondensatorns kanter (aldrig mot anslutningen!)
Rulla till toppen