Oljebyte på Puch Maxi

Oljebyte på Puch Maxi

Publicerad

Fråga: Hur byter jag olja i motorn på en Puch Maxi 81-an?

Tommy Svensson

 

Svar: Jag har bara en manual från 70-talet och det kan skilja på oljemängden mot nyare modeller. Den motor som syns på bilden ska ha 1,5 deciliter ATF-olja (automatlådeolja). Kickmotorn ska ha 1,7 deciliter av samma olja. Nu finns det ju hyllmeter med olika ATF-oljor i butikerna, men en Dexron III eller en ATF-F (Ford) ska fungera.

Skillnaden är mest hur kopplingen greppar in – hårt eller mjukt och allt däremellan. Huvudsaken är att man inte häller i vanlig växellådsolja då kopplingen kan börja slira ohämmat och i värsta fall kan man då behöva ta isär kopplingen och tvätta rent drivbackarna med bromsrengöring (Bräkleen) eller aceton.

En bra regel är att man varmkör motorn innan man tappar ur den gamla oljan. Då rinner den dels lättare, men slitpartiklar och andra föroreningar är då "uppvispade" i oljan så de följer med ut.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur ska magneterna sitta i svänghjulet?

5 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Jonatan. Vad är det för motor och vad är det för fabrikat på ditt svänghjul?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842