Rödqvarna som plötsligt inte vill starta

Fråga: Hej! Har en Rödqvarna mod 28. Fungerat felfritt under våren, stått stilla i cirka 4 veckor. Nu startar den inte. Rengjort förgasare, stiftet är blött, men går att få gnista utanför när den är torr. Startar inte med startgas. Kan hosta till någon gång ibland. Ryker mer än vanligt. Försökte rulla igång på 1:an, men den dör direkt vid frikoppling.

I vilken ände ska jag börja…?

Mvh

Aron

 

Svar: Testa med att rengöra brytarkontakterna. Det händer att det antingen kryper ut olja mellan dem eller så har det uppstått oxid mellan dem.

Kläm en remsa med våtslippapper (korn 400 – 800) mellan kontakterna och dra ut den. Upprepa några gånger. Avsluta med att göra samma sak fast med en tygremsa, gärna dränkt i bromsrengöring (typ Bräkleen). Avsluta med att hålla isär kontakterna och blås mellan dem med tryckluft.

Tänk på att det inte är tillförlitligt att testa gnistan utanför motorn med det ordinarie tändstiftet med sitt elektrodgap på 0,5 mm. Under kompression är det svårare för gnistan att hoppa över elektroderna och det är en faktor på cirka 10 – alltså om gnistan ska orka hoppa 0,5 mm inne i motorn måste den klara 10 x 0,5 = 5 mm ute i fria luften.

Jim Lundberg

Rödqvarna som plötsligt inte vill starta
”Tändspoleprovare” i fickformat. Klipp av sidoelektroden på ett fungerande tändstift. Då får man ett gnistgap på 3 – 5 mm mellan mittelektroden och den gängade delen. Detta stift använder man utanför motorn, och om gnistan inte orkar hoppa på detta stift är det tveksamt om den orkar hoppa 0,5 mm på det ordinarie stiftet när det sitter på plats i motorn.
Rulla till toppen