Hur ofta ska man sota mopedens ljuddämpare?

Här har man slarvat rejält med servicen! (Läsarbild)

Hur ofta ska man sota mopedens ljuddämpare?

Publicerad

Fråga: Hej! Jag köpte för snart ett år sedan detta avgassystem. Har kört kanske 35 mil. Min fråga är när man bör sota systemet. Frågan är väl kanske svår, för det beror ju på hur mycket jag kör och på hur mycket olja som går ut genom avgasröret. Men jag tänkte rent generellt… Ofta har man hört att det behöver sotas när det egentligen har gått alldeles för lång tid.

Vad anser expertisen?

Daniel L

 

Svar: Sotningsintervallet på äldre tvåtaktsmopeder brukar ligga på 200 till 300 mil så du kan lugnt köra ett bra tag till utan åtgärd. Men om det rinner olja ur avgasröret så kan det vara bra att tvätta ur det med exempelvis lacknafta. Sedan bör man hitta anledningen till att det rinner olja. Det kan bero på för fet bränsleblandning, klen gnista eller för mycket olja i bensinen. Särskilda racingoljor kan leda till att det rinner olja då dessa inte alltid förbränns som de ska i en otrimmad (=svalare) motor.

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

7 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Åke. Bra med Bengts beräkningar om toppfart. Det låter ju som att din motor är i bra skick, men kolla två saker. 1. Bränsleblandningen. Kör en kilometer på full gas, stäng av motorn i farten och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842