Montera nya pedallager i Svalan moped

Fråga: Hej, I Lundbergs Stora Renoveringsboken saknar jag en sprängskiss på pedalaxlar. Hur ska lagren sitta och finns det olika gängor på kullagerbanorna? Har en Svalan från 1957 som jag inte får ihop pedalerna till. Har fått en lagersats men får det inte att passa ihop.

Sten Tegfors

 

Svar: Nu vet jag inte vilken motor det rör sig om, och om det är lagren till själva pedalveven i ramen eller lagren ute i respektive pedal som frågan berör, men om mopeden är från 1957 så bör den ha pedalerna i motorn och då bör frågan handla om lagren ute i pedalerna. Tidiga mopeder hade pedalveven lagrad i ramen som på en cykel och dessa mopeder var man tvungen att cykla igång. Jag har tittat igenom mina sprängskisser till olika pedalmotorer, men ingenstans finns någon skiss som visar själva pedalens ingående delar. Där visas respektive pedaler som en enhet.

Men det brukar bara vara kulor (eventuellt monterade i en kulkrans) samt en kona. Den yttre lagerbanan sitter ju i själva pedalen. Spelet justeras genom att dra in den yttre konan tills det är glappfritt utan att kärva. Lagren smörjs med fett.

Har du inte de gamla delarna kvar så du kan se hur det suttit? Jag skulle ta med pedalerna till en cykelreparatör om det krånglar då det i grunden handlar om cykelpedaler på äldre mopeder.

Jim Lundberg

Rulla till toppen