Ramnummer och tillverkningsår

Ramnummer och tillverkningsår

Publicerad

Fråga: Kan man utläsa årsmodell på en moped igenom ramnummet?

Svar:  Det beror på vilken tillverkare är av mopeden eller om man har tillgång till fabrikens dokumnet gällande ramnummer och tillverkningsår. Oftast får man göra efterforskningar gällande modell och mellan vilka år den tillverkades men ibland kan man ha tur och ledtrådar finns på mopeden.

Nymanbolagens mopeder, NV och Crescent kan årsmodellbestämmas via ramnumrets första siffra OM mopeden är tillverkad mellan 1953-1962. Exempel: 3= 1953, 4 = 1954 osv. Crescentmopeder tillverkade efter 1963 har inte denna märkning men då har de en dekal på bakskärmen för trafikförsäkring (se bild) som kan hjälpa till. Försäkringen gällde i fem år så det är bara att räkna bakåt i tiden.

Detta anger visserligen försäljningsåret. Men även motorerna och VDO-hastighetsmätare kan vara märkta med tillverkningsår. På tysktillverkade motorer kan tillverkningsår vara stansat på motortypskylten under texten Baujahr, vilket betyder tillverkningsår.

Länkar till några tidigare artiklar i ämnet.

Sachsmotor

Mustang

 

Mvh Josefine Andersson

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur ska magneterna sitta i svänghjulet?

5 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Jonatan. Vad är det för motor och vad är det för fabrikat på ditt svänghjul?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842