Koppla in kondensatorn på Grålle

Fråga: Hej! Läste en artikel ”Hur kopplas nya tändspolen? Publicerad 2011-03-25”. Jag har en Grålle T20 som jag skall byta 6 volt till 12 volt. Har köpt ett ”kitt” där alla delar så som startmotor, generator mm märke Lucas samt en kondensator. Ingen installationsmanual följde med. Grållen har plusjord och då blir min fråga: hur kopplar jag kondensatorn till fördelaren? Minus eller plus? Normalt så går den till minus och jord.

Uffe

 

Svar: Hej Uffe!

Jag har låtit frågan gå vidare till min gode vän Ola Viklund. Han jobbar mycket med äldre traktorer, även så gamla som Fergusons legendariska Grålle från fyrtio- och femtiotalen. Och han svarar så här på din fråga:

Oberoende av polställning, alltså minus eller plus från batteriet som chassijordning, så kopplas en tändspole så att plus (+/15/SW) går till tändningslås. Minus (-/1/CB) kopplas till brytarna och dit kopplas ju då även kondensatorn.

Beteckningarna SW anger switch (tändningslås) och CB anger contact breaker (brytarna) och används bland annat på Lucas tändspolar. +/- samt 15/1 är ju dom vanligare beteckningarna på samma anslutningar.

Sammanfattningsvis kan man säga så att på en tändspole med +/- märkning så kopplas ändå alltid + till tändningslås oberoende av om det är plus- eller minusjordat chassi.

Lycka till min din Grålle, en bästsäljare som på sin tid ”traktoriserade” de mindre gårdarna i det svenska lantbruket. Idag har modellen spelat ut sin roll i lantbruket. Men den lilla Grållen har istället blivit uppskattad som samlartraktor.

/Per Ericsson

Rulla till toppen