Belgisk Ford

Fråga: Amerikanska Fordkoncernen hade sammansättningsplatser i Europa och även i Sverige. Min Mercury från 1950 verkar till min förvåning att vara en sådan bil. Den är tillverkad sent 1949 och ganska säkert såld ny i Schweiz. Bilens chassinummer är av denna typen: #50ABX12345M#. ABX anger orten där bilen är sammansatt. I USA fanns fyra olika orter men de hade alla bara två bokstäver såsom LA, DA, ME och SL. Jag vet att det finns flera amerikanska Fordar som har ABX i chassinumret. Var kan man söka efter mer information om detta?

Lars

Svar: Ford använde ABX i chassinumret på de bilar som byggdes på deras fabrik i belgiska Antwerpen. Fabriken togs i bruk 1922 och där sattes bilar samman till 1961. Därefter byggdes Fords traktorer i Antwerpen medan tillverkningen Fords personbilar flyttades till Genk.

Att hitta information om fabriken och dess tillverkning är inte så lätt. Jag föreslår att du tar kontakt med antingen en belgisk Fordklubb eller Belgiens motsvarighet för MHRF frågar dem var du kan finna information.

Lycka till

Robert Gustavsson

 

Rulla till toppen