Olja till växellådan till JB 128

Fråga: Hallå, Jag har köpt en NV JB. Den är i ett härligt patinerat skick. Min plan är att få igång den, fixa bromsarna, registeringsbesiktiga den och sedan ta det därifrån. Förgasaren är dålig, gängorna i flottörlocket i förgasarhuset är slut, så man kan stoppa i och dra ut detta lock. Jag har lyckats via eBay få tag i ett förgasarhus, jag har inte fått det än, men det kommer att ordna sig.

Gnistan är stark vilken är mycket bra. Det som oroar mig lite är smörjning av växellåda och transmission. Det ska ju vara flytande fett har jag förstått. Det går ju inte att kontrollera nivån… Hur dåligt är det att överfylla? Jag tänkte man kunde fylla på växellådan för att vara på säkra sidan, då med risk att överfylla om det redan finns tillräcklig mängd fett. Jag har inte tänkt plocka isär den i just nu utan göra det senare.

Mvh

Hampus

 

Svar: JB 128-motorn ska ha 2,5 deciliter flytande fett i växellådan. Det fungerar även med vanlig transmissionsolja (växellådsolja) SAE 75 till SAE 90 eller motorolja SAE 30 (Gräsklipparolja), men då motorn saknar packboxar i växellådan kan oljan hitta ut och skapa generande oljefläckar på garagegolvet.

Flytande fett tillverkar man lätt själv. Man tar någon av de nämnda oljorna här och blandar med en klick konsistensfett. Fettet ”slukar” rätt mycket olja så börja med en liten på någon matsked. När blandningen har rätt viskositet ska den rinna sakta i rumstemperatur – tänk lava som rinner nerför en bergssluttning.

Det ska sitta en oljesticka i oljepluggen ovanpå motorn om rätt delar sitter där. På stickan finns en markering som visar övre nivån. Stickans ände visar undre nivån. Även transmissionen ska ha flytande fett. Där ska det bara vara så mycket att transmissionskedjan släpar i fettet. Har man in för mycket fett här kan kopplingen börja slira.

Det finns ingen påfyllningsplugg i transmissionskåpan, utan man får ta loss kåpan, hälla i en klick fett på ca 1 deciliter, och sedan snabbt sätta tillbaka kåpan innan fetten hunnit rinna ur.

Jim Lundberg

Rulla till toppen