För litet munstycke i Penta PL 150?

Exempel på Pallasförgasare. 8: Spridarrör, 9: ändplugg, 10: huvudmunstycke.

För litet munstycke i Penta PL 150?

Publicerad

Fråga: Får man fråga om fordon som går på vatten? Jag har en Mirrorjolle i plywood från 1974 med en Penta PL-150 1,5 hk från sent 50-tal. Pentan har en Pallasförgasare G10 med munstycke 65 och det verkar som att den får alldeles för mager bränsleblandning. När jag kör den i båten går den bra från tomgång till halvgas, men ger jag mera gas brölar det bara utan att varvet ökar, men om jag stänger chokespjället till hälften kan den varva ut på fullgas men det är svårt att hitta rätt läge.

Enligt den historik jag har är motorn mycket lite körd så jag undrar vad som kan vara problemet. En båtmotormek menade att den förmodligen en gång haft en insugsdämpare vilket kan vara en orsak men det finns knappast plats för en sådan. Vad göra, kan tändinställning påverka, eller ska jag chansa med större munstycke?

Göran Furstedt

 

Svar: Om motorn går bättre när man chokar är det ett tecken på att förgasare ger för mager bränsleblandning. Ett luftfilter/insugningsljuddämpare bromsar luftflödet en aning vilket tagits med i beräkningarna när fabriken provat ut lämpligt huvudmunstycke. Tar man bort filtret så kommer blandningen att bli magrare då det kommer mer luft till samma mängd bensin.

Men om förgasaren är bestyckad för att gå utan luftfilter/insugningsljuddämpare och samtidigt går för magert kan det vara så att det är smuts i huvudmunstycket så att bränsleflödet minskar. Om förgasaren saknar trottelnål har den istället ett spridarrör som trotteln löper utanpå. I detta rör finns det små hål där bränslet kommer ut vartefter trotteln höjs vid gaspådrag. Testa med att rengöra huvudmunstycke och spridarrör väldigt noga och montera ett bränslefilter om det saknas.

Ett annat scenario är att motorn drar tjuvluft någonstans. Kolla vevhusets packboxar samt packningar till insug och cylinderfot.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Grattis Sofie

3 kommentarer

Jim Lundberg: Och kanske en hutt boxerbrännvin!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842