Gänga på navet BM 24

Fråga: Jag och håller på med farsgubbens Volvo BM T 24 och när vi skulle sätta på nya däck fram så upptäckte vi att gängorna på hjulspindeln där navmuttern skruvas på var hade upphört att existera.
Det vi undrar och tycks inte kunna hitta uppgift om är vad det ska vara för typ och storlek på gängorna till centrummuttern på hjulspindeln?
Tack på förhand

Peter

Svar: Så trevligt att du tar hand om din fars Volvotraktor. Dessvärre kan jag inte ge ett rakt svar på din fråga om gängorna då hjulnaven och navmuttern på traktorn Volvo T 24 (BM 24) finns i olika utföranden som skiljer mellan chassinumren. Och det är inte endast den. Utan hela hjulspindeln med nav, lager, tätningar, skyddsringar, låsbrickor och muttrar samt ”navmuttern”, som hos Volvo heter Navkapsel, skiljer också mellan chassinumren. Tyvärr vet jag inte vad som skiljer i detalj. Så istället för att leta en navmutter – och riskera att det blir fel – kan det vara smart att byta hela navet.

Men om du väljer att bara byta navmuttern så föreslår jag att du kollar om navmutterns 6-siffriga detaljnummer är läsbart, det börjar på 717. Ta gärna kontakt med firmor eller privatpersoner som demonterar eller renoverar äldre Volvotraktorer. Jag tror nämligen att möjligheten att du med hjälp av detaljnumret kan hitta rätt navmutter (eller nav) är rätt god då grejor till Volvo T 24/25 inte är ovanliga.

Lycka till med din T 24/BM 24, som inte endast är en populär samlartraktor, utan många exemplar gör ännu trogen tjänst som små gårdstraktorer.

Per Ericsson

Rulla till toppen