Hitta kod till radio

Fråga: En fråga som kanske är lite känslig men som nog säkert är ett problem för fler. Sonen, som hamnat in i entusiastbilssvängen har efter mycket letande hittat tidsenlig (cirka 30 år gammal) Blaupunkt kassettstereo till sin Nissan 100 NX.

Tyvärr är den ny nog för att vara skyddad med kodlås, och då koden saknas är ju radion egentligen ganska värdelös, men då det är just en likadan som satt i bilen när den var ny är det ju en sådan han vill ha.

Nu är jag inte den som uppmuntrar till ”fulheter” men det kan väl ses som lite annorlunda att ”koda upp” en veteranstereo än en ny som är värd stora pengar.

Alternativt om man kan få den att se ut som den fungerar (först och främst displayen)även om den inte gör det. Allt ska ju i alla fall gå genom mobilen nuförtiden. Finns det någon lösning på problemet eller är det enda man kan göra att fortsätta leta.

KB

Svar: Hej och kul att det kommer in yngre i hobbyn. Jag ser fler möjliga lösningar.

Nummer ett är att fortsätta leta efter en stereo där koden finns. Tänk på att gamla bandare kan vara ganska slitna i kassettdelen, inte minst drivremmen, och därför är det inte ovanligt att ljudet blir svajigt.

Nummer två är att köpa en nytillverkad Blaupunkt retrostereo. De ser ut som 1980-talsapparater på utsidan men har moderna finesser inklusive bluetooth eftersom allt numera ska drivas med mobilen som du påpekar. Googla gärna orden ”Blaupunkt Bremen DAB” för att se hur de ser ut – eller klicka på länken nedan för exempel.

Nummer tre är att kontakta Bosch, alternativt en bilradioforma som hängt med sedan 1980-talet, alternativt Nissan (om radion är hämtad från en Nissan) och be dem plocka fram rätt kod.

Nummer fyra känns lite mer vansklig. Det finns sidor på internet som kan fixa fram koder till alla stereo för någon eller några hundringar. Om detta fungerar har jag ingen aning om.

Att lämna stereon till någon ljusskygg figur som ”bränner” koden kan jag inte rekommendera då den lika lätt kan bli helt förstörd och några generella huvudkoder känner jag inte till.

Du frågar även om det går att koppla in belysningen för att få den att se mer levande ut. Att bra få bakgrundsbelysning på knapparna är troligen ganska lätt – öppna upp och kolla om du anser att den inte kommer att gå att låsa upp. Däremot tror jag att det blir svårt att få den digitala displayen att se bra ut.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länk: Exempel Blaupunkt Bremen DAB

Rulla till toppen