Växeljustering på treväxlad Husqvarna Roulette

Fråga: Hej! Hittar ingen information hur man justerar växlarna på en Husqvarna Roulette 3773. Den är 3-växlad, man kan justera vajern på fyra ställen men får inte till det. Tack på förhand!

Mvh Martin

 

Svar: Tyvärr så står det inte i instruktionsboken till mopeden hur växlarna ska justeras. Det närmaste man kommer är att om det uppstår ”skrammel vid växling” är växlarna feljusterade. Däremot så beskrivs noga hur man tar av cylindern för sotning och hur man justerar kopplingen.

Men generellt när man justerar in handväxlade växellådor så är det vajerns längd som man ändrar. Om allt är som det ska så hamnar alla växlar rätt om man ställer in en av dem. På treväxlade Sachsmotorer med handväxel ska man lägga i tvåans växel och sedan ska man justera varens längd tills två markeringar, en i blocket och en på växelarmen, står mitt för varann.

Det är viktigt att vajerhöljet inte är sträckt på något ställe för i så fall fungerar höljet som en fjäder och kommer att tryckas ihop när vajern spänns och då kommer en stor del av växelhandtagets rörelse att gå bort för att trycka ihop höljet istället för att påverka växellådan.

Jim Lundberg

Växeljustering på treväxlad Husqvarna Roulette
Närmare en beskrivning på växeljustering än så här kommer man inte om man läser Roulettens instruktionsbok.
Växeljustering på treväxlad Husqvarna Roulette
Om vajerhöljet är sträckt på något ställe kommer detta att fungera som en fjäder vilken ”sväljer” en stor del av handtagets rörelse. Detta märks särskilt på växelhandtag då rörelsen på vajern måste stämma exakt med intervallet på motorns växellåda.
Rulla till toppen