Startproblem på Monark Blue Fighter

Fråga: Hej! Jag har problem att starta en Monark Blue Fighter med motor ILO 150 cc. Det finns gnista och bensin kommer fram men den startar inte. Har bytt tändstift och även provat att starta med startgas men det hjälper inte. Kan det vara något annat fel med tändningen?

MVH

Kent

 

Svar: För att veta i vilken riktning du ska fortsätta felsöka så bör du först göra ett startförsök (flera kickar). Ta sedan ur tändstiftet. Om detta är blött så är gnistan för klen och är stiftet torrt så kommer det inte fram något bränsle.

Gnistan måste var tio gånger så lång ute i fria luften som det är mellan tändstiftets elektroder om den ska orka hoppa mellan dessa under kompression. Har du 0,5 mm i elektrodavstånd måste gnistan klara av att hoppa tio gånger längre under atmosfärtryck – alltså 0,5 x 10 = 5 mm.

När det gäller bränslet så kan felet ligga i allt från bensinkranen till packboxarna i vevhuset. Att nu motorn inte ens startar med startgas lutar mer åt att det är ett tändningsrelaterat problem.

Men tänk på att dålig kompression (avbruten kolvring, eller läckande topplockspackning) också gör att motorn inte vill tända.

Jim Lundberg

Rulla till toppen