Startproblem på Monark Blue Fighter

Startproblem på Monark Blue Fighter

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har problem att starta en Monark Blue Fighter med motor ILO 150 cc. Det finns gnista och bensin kommer fram men den startar inte. Har bytt tändstift och även provat att starta med startgas men det hjälper inte. Kan det vara något annat fel med tändningen?

MVH

Kent

 

Svar: För att veta i vilken riktning du ska fortsätta felsöka så bör du först göra ett startförsök (flera kickar). Ta sedan ur tändstiftet. Om detta är blött så är gnistan för klen och är stiftet torrt så kommer det inte fram något bränsle.

Gnistan måste var tio gånger så lång ute i fria luften som det är mellan tändstiftets elektroder om den ska orka hoppa mellan dessa under kompression. Har du 0,5 mm i elektrodavstånd måste gnistan klara av att hoppa tio gånger längre under atmosfärtryck – alltså 0,5 x 10 = 5 mm.

När det gäller bränslet så kan felet ligga i allt från bensinkranen till packboxarna i vevhuset. Att nu motorn inte ens startar med startgas lutar mer åt att det är ett tändningsrelaterat problem.

Men tänk på att dålig kompression (avbruten kolvring, eller läckande topplockspackning) också gör att motorn inte vill tända.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Uppdaterad: Sverige i FIVA:s topp

14 kommentarer

Cruzze: Med 1300 svar så ligger vi i Sverige 34% över Frankrike per capita så de är inte i topp!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842