Rengöra luftfilter från blästersand

Rengöra luftfilter från blästersand

Publicerad

Fråga: Hej. Hur gör man rent ett luftfilter som det har kommit blästersand i? Filtret sitter på en JB 150cc motor.

Gunnar

 

Svar: Blästersand är bland det "elakaste" man kan få i en motor. JB-motorn har ett metalltrådsfilter vilket arbetar på två sett: mellanrummen mellan trådarna stoppar partiklar som är större än avstånden. Men en viktig faktor med metalltrådsfilter är att de är inoljade. Då fastnar även de riktigt små partiklarna i oljan som annars skulle passera rakt igenom filtret.

Om nu filtret är kontaminerat med sandkorn i olika storlekar är första åtgärden att avfetta filtret så att all olja försvinner som skulle kunna hålla fast kornen. Thinner, bensin eller bromsrengöring (typ Bräkleen) tar effektivt bort fett.

Efter en rejäl avfettning ska man sedan blåsa filtret från bägge håll. Upprepa gärna avfettning och blåsning flera gånger. Knacka gärna på filtret så att eventuellt fastkilade korn skakar loss. Har du tillgång till en ultraljudstvätt så är dessa bra på att "skaka ut" saker som sitter på djupet. Blås igen med tryckluft och avsluta med att olja in filtret innan det monteras på motorn.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Uppdaterad: Sverige i FIVA:s topp

14 kommentarer

Cruzze: Med 1300 svar så ligger vi i Sverige 34% över Frankrike per capita så de är inte i topp!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842