Crescent Compact som läcker olja på full gas

Fråga: Hej. Har en Crescent Compact. Lite trimmad. När jag kör på full gas så kommer det gulaktig olja från sexkantskruven på höger sida. Högst upp på motorn. Den har 15 kugg fram och 28 kugg bak. Varvar ut hur lätt som helst. Kan det vara så att vevaxeltätningen på höger sida läcker bränsle till växellådan och att det blir för mycket olja och bränsle i växellådan?

Mvh

/Hasse

 

Svar: Det kan vara packboxen på höger sida som läcker, men då brukar det ske två saker – dels så kommer oljan att bli tunn och lukta starkt av bensin, dels kommer det att ryka mycket om avgaserna eftersom oljan i växellådan även kommer att sugas in i vevhuset och förbrännas.

Men felet kan vara enklare än så. Nu förutsätter jag att det är en tvåväxlad Sachsmotor på din Compact. Den skruven, eller pluggen, som du nämner bör vara oljepåfyllningspluggen som sitter högst upp ovanför kickaxeln i blocket (övre bilden.

Pluggen har ett ventilationshål och sitter rakt ovanför ett roterande drev till kicken och för att inte oljestänket ska slungas in i pluggen om komma ut genom ventilationshålet sitter det en halvmåneformad ”sköld” i pluggens nederkant som ska stoppa stänket. Denna sköld ska då vara vänd framåt eftersom drevets översida rör sig bakåt och korrekt montering av pluggen blir när ventilationshålet är vänt bakåt.

För att hålet (och skölden) ska hamna rätt när man dragit åt den får man testa med lite olika tjocklekar på den packning som sitter under pluggens skalle. Jag har sett några fall där skölden saknats helt och på en sådan plugg kommer det alltid att läcka olja ur ventilationshålet hur man än vrider den.

Jim Lundberg

Crescent Compact som läcker olja på full gas
Så här ser pluggen ut. Den har en ”sköld” (inringad) som ska stoppa oljestänket från ett av dreven i växellådan och stänket rör sig r riktning bakåt under pluggen som då ska ha den lilla skölden vänd framåt. Detta ser man på att ventilationshålet ska vara vänt bakåt när pluggen sitter i rätt position och detta justeras vid behov genom olika tjocka packningar under pluggen.
Rulla till toppen