Konvertera till 12 volt

Fråga: Jag funderar på att konvertera min Volvo PV 1958 med 6 volts elsystem till 12 volt. Motstånd med rätt värde borde väl funka till torkarmotor, fläkt, cigarettändare med mera. Glödlampor byts ju ut mot 12 volt.

Vänliga Hälsningar Olle

Svar: Visst fungerar ett effektmotstånd om du vill få ner spänningen till 6 volt. De finns att köpa hos firmor som specialiserat sig på reservdelar till äldre VW. Du kan även köpa dem hos firmor som säljer elkomponenter. Kontrollera att du får rätt styrka på motståndet. En annan lösning är att byta ut torkarmotorn till en 12 volt, ja och även startmotorn och så vidare.

Men frågan är varför du vill byta till 12 volt. Har du trassel med ditt befintliga elsystem blir det inte automatiskt bättre bara för att du bygger om det till 12 volt. I så fall kanske det är bättre att du lägger tiden och pengarna på att se över det befintliga systemet och kanske investerar i ett nytt batteri. Ett 6 voltssystem i gott skick fungerar mycket bättre än många tror och du behåller dessutom bilen i originalskick.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen