Hur ska jag få ur lagren ur Novolettemotorn?

Fråga: Hej. Jag undrar om någon har bra tips på att få ur ”stöd”-lager i från mopedblock? Motorn i fråga är en REX 40cc sitter på Husqvarna Novolette från1952. Har lyckats att värma ur dem lager som vev- och utgående axel. Men sen sitter de två stycken som stöd som jag ej lyckas värma ur. Har kylt med spray och försökt slå till på en träbit men det ville sig ej, börjar tappa tålamodet. Tips på lösningar?

Erik

 

Svar: Har du värmt ordentligt? Det kan behövas uppåt 200 grader om lagren trilskas. Detta kan man åstadkomma på ett kontrollerat sätt genom att använda köksugnen. Avfetta detaljen först så det inte ryker så att kommande pizzor och bakverk smakar bränd olja.

Att kyla lagret på plats är i stort sett verkningslöst. Lagret sitter så tajt mot aluminiumgodset att kylan leds över till godset innan lagrets ytterring hunnit bli riktigt kall. Dessutom kan det få motsatt effekt då aluminium drar ihop sig mer än stål vid nerkylning.

Om lagret ändå vägrar släppa så finne det särskilda avdragare för spårkullager som sitter i bottnade hål. Här är en variant på Biltema och här är en annan variant från Briklas

Jim Lundberg

Rulla till toppen