Problem med Saxonette Hercules

Fråga: Hej. Jag har en Saxonette Hercules. Automat med motor på bakhjulet. Fyllde på olja i växellådan men har löst nu efter att det kan ha blivit fel olja. Jag tog bara i lite växellådsolja, samma som i bilen. Sen efter jag kört moppen 5 min började den blåryka, gå väldigt dåligt och stannade till slut.

Luktade samma växellådsolja och stiftet var dränkt i oljan också. Den startar nu men går väldigt dåligt. Det är som att när man gasar vill den inte varva och får upp den i 13kmh endast, och i vanliga fall går den lite över 30. Den är extremt svag också och går nästan bara köra på platt mark.

Kan jag haft sönder något i växellådan? Här rengjort förgasaren och ny bensin men det är allt.

Fredrik

 

Svar: Jag vet inte vilken typ av olja det ska vara i en Saxonette Hercules men det är inte ovanligt att automatmotorerna (äldre Saxonette med flera) ska ha automatlådeolja (ATF) för att inte börja slira och tappa drivningen. Jag har dålig koll på mopeder som inte är svensksålda.

Men att den börjat ryka och kladdat ner tändstiftet låter som att packboxen i vevhuset mot transmissionen har gått sönder så transmissionsoljan sugs in i vevhuset och hamnar i förbränningsrummet.

Detta kan även vara orsaken till att motorn är klen eftersom en läckande packbox ger dålig vevhuskompression. Sen kan det ävan vara så att packboxen har läckt in mindre mängder olja under lång tid så att avgassystemet är tilltäppt vilket också ger en klen motor.

Jim Lundberg

Rulla till toppen