Oljud från Volvo M41-låda

Fråga: Hej! Har monterat en Volvo M41-låda med B20E-motor. Då ljuddämpningsmattor inte monterats ännu så hörs alla ljud från motor och transmission tydligt. Tycker att åtminstone tvåan och trean ”tjuter” mer än lovligt (”rakskuret oljud)”! Dessutom oljeläckage från lådan och överväxeln. Synkning funkar bra, växlar hoppar inte ur. Överväxeln är helt okej så bilen är fullt användbar. Undrar vad experten rekommenderar – bilen ligger nu på operationsbordet!

Mvh

/Ola

 

Svar: De ska nog inte höras något vinande ljud även om bilen saknar ljudisolering. Däremot kan överväxeln ge ifrån sig ett svagt vinande ljud när man kommer upp i motorvägsfart, men den går ju bara att koppla in när man lagt i fyrans växel.

Det låter som att det är läge att ta isär växellådan ock kolla hur dreven till tvåan och trean ser ut – även på bottenstocken. Men du kan ju först kolla att det är rätt olja i lådorna. Oljan är gemensam för växellåda och överväxel och i den M41:a som sitter i Amazonen ska det vara en rak SAE 30 motorolja. Den hittar du på macken som gräsklipparolja. Även en multigrade SAE 20w-40 fungerar. Oljevolymen är 1,6 liter. Det finns en nivåplugg på lådan.

Det kan ju vara så att du har en för tunn olja som dels dämpar ljud från dreven sämre, dels lättare slinker ut. En grej bara – de tidiga överväxlarna tål inte så många hästkrafter och lamellerna i växeln kan ta slut i förtid. Senare överväxlar som satt i Volvo 140 tål mera men då måste man byta utgående axeln på lådan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen