Elproblem på Yamaha DT 50 MX

Fråga: Hej ytterligare ett fel på min Yamaha DT 50 MX. Halvljuset lyser svagt, har kollat och jag har bara ca 1 volt fram i kablarna. Detta gäller även belysningen 7 instrumenteringen. Men neutrallampan verkar gå över batteriet också och den har 6 volt fram.

Jag prövade att ha mopeden igång och koppla bort regulatorn, då lyste lampan starkare, men mätte jag i kontakten så fick jag med regulator urkopplad 0,27 volt på multimetern inställd på 20. Och kopplade jag in regulatorn så lyste lampan svagare och då fick jag 1,07 volt på mätaren. Känns jättekonstigt att den visade mer när lampan lyste svagare? Vad är felet?

Mvh

Christian

 

Svar: Moderna digitala multimetrar är så känsliga så att de registrerar spänningstoppar ”spikar” vilket gör att de kan visa väldigt märkliga mätvärden. Bättre då att använda ett analogt instrument med visare som inte bryr sig om störningar och spikar på samma sätt.

Men enbart ett byte av mätinstrument löser inte ditt problem. Nu finns det olika versioner av Yamaha DT 50 och därför olika kopplingsscheman. Jag har tyvärr bara ett schema för själva tändningen och där visas inget från laddningen.

Men börja med att mäta strömmen ut från spolarna i motorn. Då får du ställa instrumentet i läge växelström (AC). Starta motorn och mät. Spänningen ska uppgå till minst 6 volt när man varvar upp motorn. Är det så ligger felet i någon av komponenterna efter spolarna.

Googla efter ett kopplingsschema till just din modell så blir det lättare att felsöka. Jag kan inte lägga ut kopplingsscheman här på vår hemsida med hög upplösning så det är bättre att gå direkt till källan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen