Fixa stödet på Monark 1283

Fråga: Hej. Har en Monark 1283 från 1964 med sidostöd. Själva stödet var det väl inget större fel på mer än att det var rostigt. Innanför stödet finns det en ”klump” som har urgröpningar som skall hålla stödet på plats.

Har köpt ny ”klump” och stöd. Nu till frågan: hur får jag bort den gamla ”klumpen”? Är den ditsvetsad eller bara fastrostad? Har försökt med slaghammare/556 etc. Inget verkar bita…

Tacksam för tips.

Mvh

Mats

 

Svar: Klumpen (låsklack i reservdelslistan – nr 25) längst in i hålet i ramen för stödet brukar bara vara intryckt i hålet som är trekantigt och lite koniskt längst in. Klacken är härdad då den ska tåla slitaget från pinnen (nr 24) som går rakt igenom stödet, och då bör den inte vara svetsad eftersom värmen kan få härdningen att löpa ur.

Den ska gå att knacka ut från baksidan, men det är inte alltid det är ett hål i ramen från baksidan. Då kan man få borra ett hål genom ramen så att man kan sticka in ett dorn och knacka ut klacken. Se bara till att monstera den nya klacken rätt då det finns tre positioner att välja på.

Jim Lundberg

Fixa stödet på Monark 1283
Låsklacken (nr 25) brukar vara vara intryckt i sitt hål och sitter sedan kvar i sitt läge då hålet är trekantigt (som klacken) och dessutom koniskt.
Fixa stödet på Monark 1283
Verktyg för montering av sidostöd av cykelmodell. Ombyggd skruvtving med en påsvetsad rörhylsa. Den halva rörhylsan sätter man mot stödets stoppring så att man kan pressa ihop stödets fjäder på ett kontrollerat sätt så man kan få dit ringens låsskruv.
Fixa stödet på Monark 1283
Verktyget på plats.
Rulla till toppen