Felsökning på mopedens tändsystem med summer

Fråga: Jag har totat i hop ett nytt elsystem till en moppemotor men får ingen gnista och nu tänkte jag fråga om var i elsystemet jag kan få kontakt när man sumrar med en ”testpinne” i tändhatten. Jag får t.ex ingen ton på kondingen oavsett om brytaren är sluten eller ej. Den lilla kabeln från tändspolen går till kondingen likaså gör dödarkabeln och kabeln från brytaren. Jag har aldrig haft detta problem när jag tidigare gjort nya elsystem.

Vh

Matte

 

Svar: Om du nu mäter mellan tändhatten, alltså från tändstiftets anslutning, och ner till någon komponent (vilken som helst) på tändplattan så ska det vara en väldigt känslig summer om den skulle låta. Enda gången som summer ska pipa/surra är om du mäter mellan tändhatten och tändspolens högspänningsuttag vilket i praktiken betyder att du enbart mäter över tändkabeln. (undantaget om du har en avstörd tändkabel med kolkärna vilka har en hög egenresistans. Hör inte hemma på en moped).

Tändspolens sekundärlindning (högspänning) har väldigt hög resistans, ofta runt 6000 Ohm, och det är sällan en summer reagerar på en så hög resistans då sumrar egentligen bara ska visa om det finns kontakt (noll Ohm, eller nästintill) eller avbrott (oändligt antal Ohm). Många sumrar ”håller tyst” om resistansen högre än något hundratal Ohm.

Jim Lundberg

Rulla till toppen