Varför är det ett hål i Puchmotorn?

Varför är det ett hål i Puchmotorn?

Publicerad

Fråga: På sidan av vänstra blockhalvan på min Puch Monza 4Speed finns ett litet hål som går rakt in till växellådan. Ska det vara öppet som det är nu och vad är det till för?

Joakim

 

Svar: Hålet är ett ventilationshål som ska släppa ut det övertryck som bildas när luft och olja värms upp när motorn körs. Om trycket skulle stiga i växellådan kan oljan tryckas ut genom o-ringar och packboxar med läckage som följd. Om hålet är igensatt kan du rensa det med en liten borr som man snurrar mellan fingrarna.

Du kan även blåsa (försiktigt) samtidigt med tryckluft i hålet för nivåskruven på andra sidan av motorn så att skräpet i hålet som lossnar inte ramlar in i växellådan, utan blåser ut. Sätt inte blåsmunstycket direkt mot hålet utan håll det på några centimeters avstånd när du blåser så trycket i motorn inte blir så högt då det kan leda till att tätningarna skadas.

Jim Lundberg

Bild på Joakims V3-motor. Det inringade hålet är ett ventilationshål.

Bild på äldre Puch V3-motor. Även här finns hålet.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Uppdaterad: Sverige i FIVA:s topp

14 kommentarer

Cruzze: Med 1300 svar så ligger vi i Sverige 34% över Frankrike per capita så de är inte i topp!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842