Hur lossas kopplingen som sitter fast?

Hur lossas kopplingen som sitter fast?

Publicerad

Fråga: Har en Vauxhall Victor FB 1964 som stått stilla några år. Nu har kopplingen "klistrat" fast så jag kan inte få in någon växel när motorn går. Kopplingen är mekanisk dvs ej hydraulisk. Vad är bästa tipset att få lamellerna att lossna?

Leif

Svar: Det finns ett flertal knep som kan användas när kopplingen inte släpper. Ett är att varmköra motorn ordentligt. Stäng av motorn, lägg i växel, dra åt handbromsen och starta motorn. I bästa fall lossnar då kopplingen.

Ett annat knep är att lägga i en växel, tryck ner kopplingen och starta bilen. Kör i cirklar, gasa och bromsa om vart annat tills kopplingen lossnar, det vill säga att bilen slutar dra. Kör sedan omkring och motionera upp kopplingen. Detta förfarande kräver en stor yta där du kan köra ostört.

Vår mångkunniga läsekrets har säkert fler tips – lämna dem i rutan för kommentarer nedan.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur fort går en Sachs 98 cc?

28 kommentarer

Jim Lundberg: Pinngasen var "ursprungsgasen" innan rullhandtaget slog igenom. Den gamle TT-föraren Stanley Woods som tävlade på 20- och 30-talet berättade att han fick sämre varvtider när rullgasen...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206