Crescent 1209 med stum framgaffel UPPDATERAD 2020-09-21

Fråga: Har en Crescent 1209 där framdämparna är helt stumma. Hur fixar man det på enklaste sättet? Har förstått att dom fastnat. Är visst en modell utan olja och som smörjs med fett i stället som jag förstår.

Tack för svar.

Gunnar Jansson

 

Svar: Det är en väldigt enkel gaffel med rör-i-rör som är smorda med fett som du uppger. Gaffeln går tillbaka till första Monarpeden (1953) fast på den tiden hade den välbehövliga fettnipplar där man kunde fylla på fett. Gaffeln hängde med ända till tidigt 80-tal utan större förändringar än att man tog bort smörjnipplarna. Då smorde man dem från fabrik och ägarna fick ta isär och smörja upp gaffelbenen om så behövdes.

Om gaffeln är stum kan det bero på att flera saker. Börja med att lossa hjulmuttrarna så att gaffelbenen får fritt spelrum och testa om de fortfarande kärvar. Det kan vara så att det saknas distanser nere vid hjulet som leder till att gaffelbenen inte är parallella. Oavsett om de pekar utåt eller inåt nere vid hjulet som kommer gaffeln att kärva när den trycks ihop vid fjädring.

Men det händer att det tränger in vatten om damaskerna är spruckna och då kan gaffeln rosta ihop. För att få isär gaffeln måste hjul och stänkskärm tas bort. För att få loss underbenen så kan man vrida dem motsols (nerifrån sett) som när man lossar en skruv. Då ska fjädrarna släppa från de fästen där de är igängade. Annars kan man lossa skruvarna högst upp på övre gaffelkronan så släpper fjädrarna där istället-

Om underbenen inte vill röra sig så kan man hänga upp mopeden framtill och ersätta hjulaxeln med en rundstång som man slår på med en gummiklubba i riktning nedåt. Lägg gärna en träkloss på stången så den inte böjer sig så mycket. Rengör allt noga när det ramlat isär och fetta in alla delar med konsistensfett. Packa gärna in fjädrarna med fett – då blir gaffeln tystare.

Jim Lundberg

Uppdatering 2020-09-21

Gunnar hörde av sig och har hittat felet:

”Kan upplysa om att min fråga om stumma framfjädring på min 1209 berodde på stenhårda gummidamasker. Och då menar jag stenhårda. Vete tusan vad som hänt med dom. Var som hård tjock plast”.

Gunnar Jansson

Crescent 1209 med stum framgaffel UPPDATERAD 2020-09-21
Monarks gamla gafflar är fettsmorda med konsistensfett från fabrik. ”Urgaffeln” från 1953 följde med på Compacten till slutet i början av 80-talet. Nästan 30 år.
Rulla till toppen